Sex og cyklus: dine hormoner bestemmer din sexlyst

Tekst: Sexolog Sabina Elvstam-Johns

Som kvinde påvirkes vi både følelsesmæssigt og fysisk af vores hormoners udsving. Når vi er i den fertile alder, svinger balancen mellem østrogener og progesteron meget både op til, under og efter ægløsning og menstruation. Vores sexlyst følger samme kurve, da kroppen deraf instinktivt ved, hvornår det er det rette tidspunkt at blive befrugtet.

Men mange kvinder tager hormonpræparater, der gør det sværere for kroppens eget ur at tikke så højt, at vi kan høre det. Derudover påvirkes vi af hormonforstyrrende stoffer udefra, hvilket har en negativ effekt på vores fertilitet og lægger en dæmper på vores sexlyst.

Det er derfor en god idé at overveje alternativer til kemiske hormonbehandlinger som p-piller og hormonspiraler for at aflaste det følsomme endokrine system. For det er ikke alene det kvindelige hormon østradiol, der er afgørende, når det handler om kvinders sexlyst, men også østrogener, androgener og progesteron, der fremmer lysten. Det er selve balancen mellem østrogener og progesteron, der er vigtig. Da mange kvinder fra midten af 30’erne oplever et naturligt fald i progesteronproduktionen, skal man se på at udbedre manglen på progesteron, hvis man mangler libido.

Gennemgå derfor dit liv på jagt efter progesteron-slugere, der tager glæden ved sex fra dig. Er du stresset? Tager du antidepressiv medicin? Får du nok med søvn? Er din hormonbalance i orden? 

En god øvelse til at komme i kontakt med din naturlige sexlyst er at opnå en orgasme HVER DAG i en måned. Skriv en journal over, hvor dit lystniveau er netop den dag. Klarer du ’opgaven’ tidligt på dagen, eller ser du frem til at komme hjem fra arbejdet? Denne sexmaraton med dig selv, kan afkode hvornår din libido er højest, og hvornår du helst bare vil hygge i sofaen med en kop te og en god bog.  

Gode redskaber til dit orgasme-maraton

Rosy Gold Nouveau Wand Massager
Rosy Gold
kr. 679,00

Erotiske bøger, noveller og film

Meget kan googles frem og findes via både lødige og mindre streamingtjenester indenfor film og bøger. 

Kvinde elsk dig selv

Kvinde elsk dig selv

Kvinde elsk dig selv

Normalpris kr. 199,95
/

Denne bog er en guide dedikeret til selvaccept med flotte illustrationer og tanker om, hvad det vil sige at have en kvindekrop i vor tids samfund. Guiden er en begyndelse på en rejse mod selvforståelse og respekt for os selv og for andre. 

Bogen er skrevet af Laetitia Duveau
- Sprog: Dansk
- Sidetal: 160

Mere fra Lust World

Få din sexlyst tilbage efter graviditet

Hvordan undgår vi, at parforholdet går på vågeblus, når man er nybagt forældre?

Læs guide
Din lust guide - orgasmer

Der findes nærmest lige så mange former for orgasmer, som der er mennesker – og ingen af dem er bedre end andre.

Læs guide